Kometen Ison

BaIS02dIQAASpDgJag är egentligen inte speciellt intresserad när det kommer till rymden och kometer men detta är lite speciellt då de pratar om att det kan bli århundradets komet på himlen. Det som intresserar mig mest är att jag kanske får möjligheten till att ta lite bilder med min systemkamera om den nu överlever när den passerar solen idag.

Det går att följa Isons framfart på https://twitter.com/CometISONnews

Vad jag har förstått så kommer Ison flyga väldigt nära solen och solen ”vädercykel” är på max så den kommer få känna av väldigt hög hetta när den passerar solen.

Om den nu skulle överleva finns det en stor risk att vi här på jorden kommer kunna sen den på himlen även här i Sverige under december. Forskarna pratar om att den kommer lysa upp mer än månen men jag vet inte om det är sant så vore det väldigt häftigt och då åker kameran fram kan jag lova.

Jag ska försöka låna min pappas ena teleobjektiv också om den nu överlever sin färd så jag får möjlighet till att kunna fota den ordentligt. Ett stativ samt högre slutartid borde också göra susen för att få in riktigt mycket ljus på bilden. Problemet med högre slutartid är att det behöver vara helt mörkt där man fotar så ingen gatubelysning stör. Så det blir till att köra ut någonstans där det är helt mörkt för att fota.

Så ni håller jag tummarna att den överlever!

Rymden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *